Първите по рода си награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ

...
Първите по рода си награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ
Коментари Харесай

Теодора Димова пред Euronews Bulgaria: Разпокъсани сме много повече, отколкото преди 1989-а

Първите по рода си награди за гражданска героизъм и човешка доброта в помощ на украинския народ бяха връчени преди дни от български интелектуалци, актьори, писатели. Част от организационния комитет, учредил премията, е писателят Теодора Димова.  По думите ѝ общата картина е доста тягостна и печална, разпокъсани сме доста повече, в сравнение с бяхме преди 1989-а. Това съобщи тя в специално интервю за Euronews Bulgaria.

 
Това е една самодейност на президента (1997-2002 – бел. Ред.) Петър Стоянов. В началото на лятото беше образуван необятен цивилен конгрес, който да поддържа тези награди. Бяха направени номинации и бяха избрани носителите на премиите. Отвъд обстоятелствата има нещо, което пронизва сърцето ни, изпълва очите ни със сълзи на признателност. И това е, че общата картина, в която ние живеем сега, е доста тягостна и доста печална. Ние сме разпокъсани доста повече, в сравнение с бяхме след 1989 година. В обществото ни цари настървение, озлобление, ненавист, експанзия. Ние се разделяме по всевъзможен мотив, от ден на ден и от ден на ден.
„ Почти 250 дни след началото на войната ние не можем да си дадем пояснение, тъй като тя е отвън разсъдъка, отвън логиката “, твърди Димова.

„ Ние сме стреснати, всеки един от нас – първите 3-4 месеца ние бяхме блокирани душевен от тази война. Колкото и да звучи цинично, към този момент не сме по този начин уплашени от тази нечовешка експанзия “, споделя тя..

„ Даренията, които първоначално са били доста, в този момент сякаш са почнали да секват, и всички – уредници, наградени, номинирани – сигнализираха за това. Нека тези дарения да не секват, тъй като в този момент ще бъде доста по-трудно и от преди “, приканва писателят.

„ Тази книга се надявам до половин година да е подготвена. Непрекъснато се появяват нови неща, които ми се желае да довършвам. Колкото повече човек се отдалечава от една книга, толкоз по-ясно вижда нейните дефекти. Това е един безконечен развой, на който в един миг би трябвало да се постави край “, по този начин тя отговори на въпроса по кое време ще излезе нейната книга „ Не ви познавам “ – продължението на романа „ Поразените “.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР